Skjærende verktøy trenger vedlikehold, det er ingen egg som varer evig.

Det er flere måter å vedlikeholde en kniv på. Moderne teknologi har gitt oss flere alternativer slik som keramisk stav, tradisjonelt stål og diamantstav. Alle disse variantene følger samme prinsipp. Forskjellen er ofte at du med en stav kun vedlikeholder eggen, men med et flatt bryne i tillegg vedlikeholder slipefasen.
 


VEDLIKEHOLD MED BRYNESTAV

Plasser staven med spissen i arbeidsbenken din. Hold den samtidig til side for kroppen din og loddrett.

Forsøk deretter å skjære så tynne skiver av staven som mulig. Ikke bruk kraft, ta det rolig og finn den bevegelsen som er mest naturlig for deg - det virker alltid best.
 


Brynestav keramisk 250

 


BRYNE

De vanligste metoden i Japan er en våtstein eller et flatt bryne.

 

SLIK GJØR DU

Bløtlegg brynet en halv time før du skal starte, eller til det slutter å boble (gjelder ikke keramisk bryne).

 

I prinsippet fungerer det på samme måten som en brynestav, men det smarteste er å vedlikeholde hele slipefasen - altså den delen som ligger nærmest eggen. I Japan skyver de kniven ofte fra seg, mens andre drar kniven mot seg. Dette en smakssak, gjør det du synes er mest naturlig.


Legg brynet støtt, gjerne på en fuktig klut. Deretter tar du kniven mot eller med eggen i rolige bevegelser. Et tips er å begynne med et fint bryne, da har du bedre kontroll på hva du gjør. På den måten gjør du ikke store feil, og de små feilene er lette å rette opp. 


Bryne fra Masahiro og Kasumi  på 600/1000 er et velegnet bryne for oppstart. Når du skal oppgradere så kan du snakke med oss eller prøve noen av de andre. 


DIAMANTSLIPER

Dette er en enklere måte å vedlikeholde knivene på. Med en liten diamantslipemaskin holder du kniven i loddrett stilling for deretter å trekke den langsomt over et keramisk- eller diamanthjul.

 

Dette gir ikke et like godt resultat som en brynestav eller et bryne, men det gjør kniven mye skarpere og er enklere å arbeide med. Diamantsliperen egner seg best til forholdsvis tynne blader.



Kasumi Diamantsliper

 

ALTERNATIVER

Hvis du er på jakt etter alternative metoder, så kan det være godt å vite at i nødsituasjoner kan du bruke et lite gummibryne slik som KC - 91 Pussekloss fin, denne er lett å ta med i lomma på jakt, fisketur eller som reserve på hytta.

 
Dersom du ikke har noe bryne eller slipestål tilgjengelig, kan man ved nødstilfeller benytte undersiden av en asjett eller skål. Den litt slitte ringen under tallerkenen kan fungere godt som et keramisk bryne.

HVORDAN VASKE KNIVER?

Vi anbefaler alltid å vaske knivene for hånd. Da slipper du at de slår borti andre kniver i maskinen, treskaftet lever mye lenger fordi de ikke blir utsatt for varme og vann samtidig.
Er det viktig for deg å kunne vaske kniven i vaskemaskin velg en kniv med antibakterielt håndtak, eller med håndtak i stål.



 

SLIPESERVICE

Vi har Norges mest erfarne knivsliper med 30 års erfaring. Vi sliper kokkekniver, jaktkniver og bestikk (sølv). 

Hvis du ønsker hjelp til å få dine kniver slipt opp så kan du sende eller levere dine kniver inn til oss. Da blir de satt opp på en tradisjonell stor rund stein, i prinsippet en slik sten som du kan se rundt på alle gårder i Norge. (Vi gjør det på samme måten, men vi trenger ingen gardsgutt som trekker steinen, vi er gått elektrisk.) På dagens kniver kan knivbladet være ganske tynt. Resultatet kan være at slipefasen kan bli litt utydelig og at det kan forekomme slipemerke over slipefasen, men kniven blir skarp og god å jobbe med. På enkelte kniver kan vi gjøre hele prosessen med bryner. Dette tar lengre tid og vil ha en individuell pris.   

 

Sliping av enkeltkniver.                                
Kr: 100,- pr. stk. pluss frakt.
Er det større skade på kniven må vi ta betalt for å rette opp dette.

 

KURS

Vi arrangerer kurs i valg og vedlikehold av kniv.  Det kan vi enten gjøre i vårt showroom i Tønsberg eller hos deg. Ta kontakt så kan vi drøfte nødvendige detaljer.

Send oss en mail eller ring 911 19 440.